חוכמת ההמונים

חוכמת ההמונים

חוכמת ההמונים, או בשמה הלועזי "אינטליגנציה קולקטיבית", היא פילוסופיה פרקטית הקוראת תיגר על הטענה כי בשעת דילמה הדבר הנכון ביותר הוא לפנות אך ורק למומחה. על פי אסכולה זו, בתנאים מסוימים, קבוצה של אנשים תהיה חכמה יותר מהאדם הכי חכם בה.

ראשיתה תפיסת עולם עולם זו בתקופה המודרנית מיוחסת לפרנסיס גלטון, בן דודו של צ'רלס דרווין, אשר בדק ומצא כי ממוצע הימורים של כ- 800 כפריים בשוק איכרים סביב משקלו של פר הייתה מדויקת יותר מכל הימור ספציפי של כל מהמר.

העמקת הבנת תחום חוכמת ההמונים בצד התפתחות תחום המחשוב, מספקים כיום מגוון כלי עבודה רבי עוצמה בעולם המחקר, השיווק והכלכלה כך שנוצרה הזדמנות לארגונים רבים ליצור פריצות דרך בפעילותם.

אם נבחן לעומק את הסיבות לתועלת שבשימוש חוכמת ההמונים נמצא עד כמה הדבר הגיוני ומתבקש.

ניקח למשל את הטענה כי 70% מהידע בארגון הולך לאיבוד. זאת בעיקר כיוון שהידע מפוזר כשברירי מידע אצל קבוצה גדולה של אנשים שאינם מסונכרנים ולרוב אינם מודעים זה למחשובתיו של זה. תארו לעצמכם, איזו תועלת היה הארגון יכול להשיג אם הייתה מערכת זמינה לניהול של שברירי המידע הזה.

פספוס הידע העצום האבוד במוחות עובדי הארגון גורם לנו בשעת הצורך לחפש את המומחה. אנו נוטים לסמוך על מומחים ולזלזל בהמונים – אך מתברר שהאינטואיציה הזו שלנו היא מוטעית: קבוצות הן חכמות מכל אחד מחבריהן, מוכשר ככל שיהיה.

מחקרים מראים כי ב-91% מהמקרים ההמונים מספקים תשובה נכונה לבעיה המוצגת בפניהם, בעוד ששיעור ההצלחה של מומחים בעלי השכלה רלוונטית הוא רק 65%. דוגמה מובהקת לכך ניתן לראות בשעשועון "מי רוצה להיות מיליונר?", שם, לפי הסטטיסטיקות, כששאלה הופנתה לקהל למעלה מ-90% מהתשובות היו נכונות, אך כאשר שאלה הופנתה למומחים תשובותיהם היו נכונות בפחות מ-60% מהמקרים.

בתנאים המתאימים קבוצות טובות יותר בפתרון בעיות, אימוץ חידושים, קבלת החלטות וחיזוי העתיד.

וכך, התבונה הקולקטיבית היא שמעצבת תרבויות, עסקים ומדינות, וגם את חיי היומיום שלנו.

חוכמת ההמונים אינו רעיון תיאורטי ומופשט; יש בו לקחים מעשיים מרחיקי לכת לגבי בחירת מנהיגים, ניהול עסקים והבנת העולם שסביבנו.

חוכמת ההמונים משמשת בין היתר את חברות התרופות. כך למשל, חברת אלי לילי (Eli Lilly) עוסקת בחיזוי הצלחתן של תרופות חדשות. באמצעות שימוש בכלי לחיזוי אירועים המבוסס על חוכמת ההמונים, הם מצליחים לחזות במדויק את התרופות שיקבלו אישורים מה FDA, ואת סיכויי התרופות החדשות לעבור את שלב הניסויים הקלינים.

 היכולת לחזות מראש הצלחה או כישלון של תהליך מורכב כל כך בחברת תרופות הנו בעל ערך רב.

כיום, מכון המחקר של גיורא גולן "תובנות מחקר איכותני" הוא היחיד המספק כלי רב עוצמה המבוסס על חוכמת ההמונים. כלי זה, משמש בין היתר חברות תרופות בינלאומיות, דוגמת: Merck ונוברטיס.

בצד חברות אלה, בעולם משתמשות במערכת זו חברות רבות ומגוונות: לוקהייד מרטין (יצרנית מטוסי הקרב F16); בנק הדואר בשוויץ בצד מגוון בנקים ברחבי העולם; תאגידי צרכנות ומזון כמו קראפט, פרוקטר אנד גמבל וקמפבל-סופ; ענקיות אנרגיה כמו EDF המתחזקת כורים גרעיניים ושדות אנרגיה סולארית; תאגידי תקשורת כמו BBC ויוניברסל ועוד עשרות חברות במגוון קטגוריות המקיפות את חיינו.

בין הכלים החדשים שמכון המחקר שלנו מציע:

  • מערכת ממוחשבת לניהול רעיונות
  • מערכת דיגיטלית למסחר ברעיונות ולניבוי תוצאות
  • סדנת חדשנות בזמן אמת למנהלים
  • מערכת שולחנות עגולים וירטואליים לפתרון בעיות

אני מזמין אתכם לשמוע על ההזדמנות בניצול חכמת ההמונים אצלכם בארגון לאחד או יותר מהאתגרים הבאים:

א.  אמצעי לפיתוח מוצרים
ב.  ייעול תהליכים, חיסכון בעלויות ייצור או שיפור שרשרת אספקה
ג.  חידוד אסטרטגיה ומסרים פרסומיים
ד.  הגברת שביעות רצון לקוחות
ה.  מניעת נטישת עובדים או כמענה לדילמות הייחודיות לארגון שלכם.

אשמח לפגוש אותך ולהציג בפניך את הכלי המוביל בעולם לניצול חכמת ההמונים ליצירת פריצת דרך ארגונית.

צרו קשר עוד היום להזמנת מצגת הסבר ללא תשלום וללא התחייבות.

 

"גיורא הוא שותף לחשיבה אסטרטגית.
הראייה הרחבה שלו יחד עם יכולת הקשבה ויכולת הבחנה בין עיקר לטפל מאפשרים לגיורא להבין כל סוגיה לעומק, לפרק אותה לגורמים ולהציע פתרונות מעשיים."
מיכל ברומר, מנהלת מחלקת מחקר, P&G ישראל